Колізійні питання правового регулювання сурогатного материнства у міжнародному приватному праві

Автор(и)

  • Чевичалова Ж.В. кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародного приватного права і порівняльного правознавства Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

DOI:

https://doi.org/10.37772/2309-9275-2021-2(17)-4

Анотація

Постановка проблеми. Статтю присвячено актуальній проблемі колізійних питань правового регулювання сурогатного материнства у міжнародному приватному праві. Досліджено складні й багатоаспектні питання, виникнення яких зумовлено народженням дітей у результаті домовленостей про сурогатне материнство.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Останніми роками окреслена проблематика є предметом досліджень багатьох міжнародних організацій. Насамперед у межах ООН цьому питанню було приділено окрему увагу в доповідях Спеціального доповідача ООН з питань торгівлі та сексуальної експлуатації дітей, включаючи дитячу проституцію, дитячу порног-рафію та виготовлення інших матеріалів про сексуальні наруги над дітьми. Відповідна робо-та з даної питання в напрямі міжнародно-правової уніфікації проводиться Гаазькою конфере-нцією з міжнародного приватного права. Також проблемам сурогатного материнства прис-вячено велику кількість праць науковців на міжнародному та вітчизняному рівні, серед яких Ю. Бабенко, Ю. Печегіна, О. Трагнюк та ін.

Виклад основного матеріалу. У статті звернуто увагу на те, що сьогодні у світі мож-на ідентифікувати три основні підходи до врегулювання проблеми сурогатного материнства й насамперед торгівлі дітьми, оскільки з’ясування меж саме такого співвідношення дозволяє в подальшому врегулювати проблемні аспекти. Найбільш серйозні проблеми виникають у державах, де договори про сурогатне материнство не визнаються дійсними, не підлягають примусовому виконанню і навіть можуть бути підставою для кримінального переслідування, що спричиняє тяжкі наслідки для дитини, яка народилась у результаті міжнародної домовле-ності про сурогатне материнство.

Окрім питань громадянства, імені та родинних зв’язків у межах поваги до права ди-тини на збереження своєї ідентичності постає також питання участі держави в забезпеченні необхідної допомоги і захисту зазначених прав. Специфіка відносин, пов’язаних із сурогат-ним материнством, змінює співвідношення між генетичними, гестаційними та соціальними функціями батьків, які, поряд з іншими, є складовими поняття ідентичності, і це жодним чи-ном не повинно змінювати основні права дитини.

Авторкою підкреслено, що, незважаючи на законність сурогатного материнства в Ук-раїні, правове забезпечення даного явища в цій юрисдикції є одним із складних і законодавчо не врегульованих питань у галузі сімейного права. Так само як і на транскордонному рівні, внутрішньодержавна актуальність проблеми здійснення процедури сурогатного материнства для України зумовлена відсутністю достатнього нормативного регулювання як здійснення безпосередньо самої процедури, так і вирішення проблем, що виникають на практиці під час реалізації програми сурогатного материнства.

Висновки. Підсумовуючи викладене, авторка зазначила, що дотримання наведених рекомендацій Спеціального доповідача з питань торгівлі дітьми й сексуальної експлуатації дітей, включаючи дитячу проституцію, дитячу порнографію та виготовлення інших матеріа-лів про сексуальні наруги над дітьми, потребує вжиття невідкладних заходів для запобігання порушенню прав усіх учасників відносин, пов’язаних із сурогатним материнством, через їхню вразливість. Щодо відсутності в межах юрисдикції України регулювання зазначених правовідносин на рівні закону, ми хотіли висловити думку про певну виправданість такої ситуації до того часу, поки не буде прийнято уніфікованого нормативного акта за результата-ми роботи Гаазької конференції міжнародного приватного права. Гармонізація правових норм національного і міжнародного рівнів в подальшому сприятиме уникненню колізій у відносинах транскордонного сурогатного материнства з урахуванням питань торгівлі дітьми, недискримінації й права на здоров’я народжених за допомогою сурогатного материнства дітей, питань громадянства, імені та родинних зв’язків у межах поваги до права дитини на збереження своєї ідентичності, а також доступу до інформації про походження і права на сі-мейне життя та ін.

Посилання

Baby Manji Yamada vs Union оf India & Anr on 29 September, 2008. URL: https://indiankanoon.org/doc/854968/ [in English].

Mennesson v. France and Labassee v. France. URL: https://search.ukr.net/?q=Mennes [in English].

Paradiso and Campanelli v. Italy: Lost in recognition. Filiation of an adopted embryo born by surrogate woman in a foreign country. (2017). URL: https://strasbourgobservers.com/2017/04/04/ paradiso-and-campanelli-v-italy-lost-in-recognition-filiation-of-an-adopted-embryo-born-by-surrogate-woman-in-a-foreign-country/ [in English].

Re X and Y (Foreign Surrogacy). EWHC 3030 (Fam). (2008). URL: https://www. familylaw-week.co.uk/site.aspx?i=ed28706 [in English].

Report of the Special Rapporteur on the sale and sexual exploitation of children, including child prostitution, child pornography and other child sexual abuse material. URL: https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G18/007/71/PDF/G1800771.pdf?OpenElement [in English].

Devine R., Stickney R. (2011). Convicted surrogacy attorney. URL: https://archives.fbi.gov/archives/sandiego/press-releases/2011/baby-selling-ring-busted [in English].

The Рarentage/Surrogacy Рroject. URL: https://www.hcch.net/en/projects/legislative-projects/parentage-surrogacy [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

20.01.2022

Номер

Розділ

Статті